10/24/2010

Sebuah Masjid Anti-Budak di Puchong....

Gambar ini diambil oleh tangan saya di salah sebuah masjid di area Puchong (kenapakah berlaku di kawasa saya ?! ) sambil diperhatikan oleh mata-mata pakcik2 dan makcik2 yang agak pelik dengan tidakan saya.
Ada komen setelah melihat 'iklan' di atas ?!



9 comments:

izzah said...

saya nak komen saya nak komen!!

i'm kinda weird why this stuff can happen, kalau la budak2 x blh masuk kt tempat solat, cmne la depa nak belajar solat berjemaah,
i mean of course la parent xkan bawak anak2 depa kan, jadi process mentarbiahan anak2 tu takde,

as a result,generasi muda akan semakin pupus di masjid akibat x dipupuk sejak kecik,
bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnye ^_^

naga said...

sekadar coretan cetusan fikiran yg dangkal ilmunya...

ana rase la ajk surau bwt mcm 2 sbb nk elakkan kanak2 menganggu jemaah yg lain solat,mengelakkan dr kanak buang najis sesuka hati ke, bwt bising ke....yg dimaksudkan adalah dilarang msk kedalam dewan solat bkn kedalm masjid,meaning diorg stil bole dtg cme x dibenarkn msk ats sbb yg tertentu...jgn disebabkan perkara sunat menghalang yang wajib,,,haram hukumnya,,sepertimana bacaan quran yg kuat tidak dibenarkan sekiranya mengganggu org yg sdg solat wajib..
manusia dewasa ini suka sgt menghukum ap yg mereka lihat tnpa meniliti ap dan mengapa sesuatu terjadi.Bukankah mulut i2 adalah fitnah yg plh dasyat sehingga pedng yg tajam pun x dpt menandinginya...waALLAHualam...
sekadar tazkirah untk diri sendiri dan insan yg memerlukan.-no offense..;-)

Azhar Al-Banna said...

hurmm...

Azhar Al-Banna said...

kalau diteruskan, rasanya budak2 tu akan belajar utk diam ke kalau diasingkan jemaah solat? lebih baik, mereka dibenarkan dalam dewan solat sekali, mereka akan belajar utk menghormati jemaah solat...

masyarakat bukan Islam kalau tahu mengenai perkara ini (pengasingan kanak2 dari jemaah solat), pasti mereka akan berfikiran negatif terhadap agama kita...

naga said...

rasanya bdk bwh 7 thun ni x mumaiyiz lagi,blm mtg untk bicara soal hati dan perasaan,bukankah kalo lg byk keburukan dr kebaikan,kita perlu hazafkan...persepsi org luar rasenya lbih baik,islam bukan agama mainan hatta untk anak kecil juga ad cara untk melatih, kalo la org bkn islam tau yg nabi suruh pukul ank2 umur 10 yg x solat agak2 mcm mane la kan? negatif ke? ana rase x, i2 menunjukkan islam bukan agama mainan n dlm arena mengajar anak2 ni perlu dipupuk sejak dr kecil hatta kdg2 terpaksa bermain dgn kekerasan,bkn ikut telunjuk kanak2 sehingga kdgkala melanggar batasan syariat,kita x nk terjadi sepertimana negara yg x mengamalkan islam dimana kanak2 x mengambil endah soal agama dan yg menjadi kepentingan hanya soal duniawi....wallaahualam..;-)

Azhar Al-Banna said...

senang cmni ar, pernah perkara ni dilakukan waktu zamna Nabi s.a.w dulu?

afuan shah said...

huhu..kenapa begitu "munasabah" tindakan mereka??

Anonymous said...

encik naga....
anda mmg bijak

Anonymous said...

response to naga:

bagaimana pula dengan kejadian cucu nabi bermain2 di belakang nabi ketika beliau sedang sujud??dan nabi membiarkan cucunya turun dari belakang badannya baru beliau meneruskn sembahyang...kalau kanak2 tersbut solat di luar dewan, adakah mereka dpt melihat cara sujud yg betul??cara ruku' yg betul??bagaimana mereka mahu membetulkn cara solat mereka kalau mereka tidak dapat melihat cara yg betul untuk solat??bnyk pndpt tentang perkara ini, tetapi kebanyakannya tidak kisah jika kanak2 msuk dalam saf dewasa selagi kanak2 tersebut suci dari njis..untuk mengetahui lbih lnjut baca pendapat Al-Imam Al-Sayyid Abdullah bin ‘Umar bin Abu Bakar bin Yahya di dalam kitab Bughyah Al-Mustarsyidin


janganlah kita menghukum semua kanak2 hanya kerana segelintir sahaja yg tidak mmpu menunaikn solat dengan baik..



maafkn dan betulkan saya kalau saya tersilap,harap kita tidak tersesat dalam berhujah..

Teman Maya